A borászatról

A borászatról

A Gróf Buttler Borászati Zrt. 36 hektáron gazdálkodik az Egri borvidéken. A pincészet filozófiája merít a borvidék történelmi hagyományaiból, a terület adta nagyságból és lehetőségekből, a kézműves borkészítés egyediségéből és a fajták termőhelyhez illeszkedő potenciáljából.

Két terroir – két karakter

A Gróf Buttler pincészet két eltérő karakterű termőterületről származó szőlőből készíti borait, a terület egyediségét szem előtt tartva. A Szarkás-tető egy riolittufa alapú termőterület, amely kiváló érést biztosít az ott termesztett szőlőnek. A talaj ásványossága vezető karakterként köszön vissza a borokban, ezzel is növelve a Szarkás-tetői borok komplexitását. Ásványosság, elegancia, gyümölcsösség.
A Nagy-Eged-hegyen művelt szőlők nem mindennapi borokat adnak. Ünnepi borok ezek, de nem csak ünnepnapra valóak. Minőségüket jórészt annak a fantasztikus termőterületnek köszönhetik, amelyik egészen 501 méterig emelkedik a tengerszint fölé (340-501 méter). Magyarország legmagasabban művelt szőlői ezek. Az egyedi, és semmi máshoz nem hasonlítható ízek a borban a különleges fekvésnek, a szőlő szempontjából ideálisnak mondható talajszerkezetnek és az érést pozitívan befolyásoló mikroklímának köszönhetőek. A teljes ültetvény déli fekvésű, 20-35%-os dőlésszöggel, mészkövekkel sűrűn tarkított rendzina talajjal. A termőterület egyik különlegessége az a mészmárga réteg, amely az eocén és triász korok határán élt egysejtű élőlényeknek a nummulites-eknek köszönhető. Az elhalt egysejtűek porózus mészkőmárgát hagytak maguk után, melyek ma élénk, mégis elegánsra és kerekre csiszolt savakat biztosítanak a Nagy-Egedről származó boroknak. A sötét színű felső termőréteg, a napsugarakat megtörő és hasznosító triászi mészkődarabok különleges, szinte optimális érést biztosítnak a szőlőnek.

Dűlőink:

Szarkás-tető
Talaj:
riolittufa, vályog-agyag
Kitettség: déli fekvés, Ny-D-Ny-i fekvés (lejtés)
Lejtőszög: 10%
Telepítés: 2000
Terület nagysága: 18 ha
Termesztett fajták: kékfrankos, merlot, pinot blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, portugieser
Művelésmód: 0,8 illetve 0,9 méteres tőtávolság és 2,4 méteres sortávolság (2,4­*0,8, 2,4*0,9), alacsony kordon
Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, gyümölcsösség, arányos struktúra

Nagy-Eged
Talaj:
rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Termesztett fajták: merlot, viognier, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon
Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, rendkívüli gyümölcskoncentráció, tömör szerkezet, hosszú érlelési potenciál

Gróf Buttler Borászat Zrt. • 3300 Eger, Nagykőporos út 23–25. • Tel: +36 (36) 515-335 • E-mail: info@grofbuttler.huAdatvédelem